بسم الله النور...
فیزیک، علم ماده و انرژی است. پدیدههای اطراف ما از قوانین خاصی تبعیت میکنند که در ابتدا ناشناختهاند. سعی بر فهم این قوانین و روابط بین آنها، دامنه وسیع علم فیزیک را نمایان میسازد.
در قدیم، متخصصین پیرامون تمام مسایل مورد علاقهشان درباره جهان ماده اندیشه میکردند، لیکن امروزه تحقیقات پایه، سمت و سوهایی خاص یافته که بیشتر در خدمت فنآوری (تکنولوژی) جدید است و غالباً این جهتها توسط سیاستمداران و صاحبان صنایع نوین تعیین میشوند. علوم پایه از جمله فیزیک، به لحاظ ماهیتشان که شناخت جهان واقع است، و به خاطر کاربردشان در زندگی روزانه بشری صاحب ارزش هستند.
در کتاب آسمانی ما مسلمانان، به تعقل و تفکر در مورد عالم طبیعت بارها تاکید شده و در هیچ جا بر غیر کاربردی بودن این تفکرات تصریح نگشته است. همچنین نمیتوان ادعا کرد که نظریهای صرفاً محض و بدون کاربرد خواهد ماند، چنانکه «هرتز» وقتی مقاله خود را در مورد امواج مینویسد، اشاره میکند که « به نظر من » این مقاله بیشتر به درد درست کردن اسباب بازی برای کودکان میخورد تا یک کار علمی» اما دنیای امروز مخابرات، مدیون زحمات چند ده سال پیش «هرتز» است.
از طرف دیگر باید به این نکته نیز توجه داشت که فراوانند موضوعاتی در فیزیک که هم جایگاه غنی فکر و اندیشهاند و هم نتایج آنها بسیار به حال بشریت سودمند است، اما نکته اساسی در تعریف فیزیک این است که بپذیریم کاربرد کوتاه مدت و سریع محصولات « علم فیزیک » الزامی نیست. یک فیزیکدان باید اصول و قوانین حاکم بر پدیدة فیزیکی را استخراج کند، با فرمول، رابطه و مثال، آنها را به بند قاعده در آورد و با آزمایش، درستی نظریهاش را اثبات کند. به این دلیل، تقسیم بندی فیزیک به دو بخش فیزیک محض و فیزیک کاربردی، به طور اصولی، تقسیم بندی صحیحی نیست.
در تمام دنیا فیزیک را به دو شاخه فیزیک نظری و فیزیک تجربی تقسیم بندی میکنند. به خاطر وسعت دامنه علم فیزیک عدهای از متخصصین، از نتایج کارهای آزمایشگاهی، تخیلات و تفکرات جامعه علمی بشر استفاده کرده، نظریه پردازی میکنند عمده فعالیتشان، کار با فرمول و رابطه و محاسبات است (فیزیک نظری).
عدهای دیگر در آزمایشگاههای ساده یا پیچیده فیزیک، حالات مختلف یک پدیده فیزیکی را بررسی میکنند، پیشبینی نظریههای گوناگون را مورد مطالعه قرار میدهند و صحت و سقم یک نظریه را در حدود دقت آزمایش در آزمایشگاه تعیین میکنند (فیزیک تجربی، فیزیک علمی، فیزیک آزمایشگاهی)
منبع: Roshd.ir